Artist Profile

Ανθή Πάφιου

Artist Profile

Ανθή Πάφιου

Η Ανθή Πάφιου είναι εικαστικός (Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνας) και χορεύτρια (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ισπανία). Εικαστικά της έργα έχουν εκτεθεί σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Ισπανία. Τα δύο τελευταία χρόνια καταπιάνεται με την δημιουργία τοιχογραφιών (σε συνεργασία με την ομάδα Inner Space – skate park Λευκωσίας, Δήμο Λατσιών, Δήμο Στροβόλου, Γαλλικό Ινστιτούτο, Δημόσια σχολεία κτλ.), την εκπαίδευση με βάση την δημιουργία (γαλλοκυπριακό σχολείο, φανερωμένη κτλ.) συσχετίζοντας τέχνες (ζωγραφική και χορός), και την δημιουργία περφόρμανσες. Η ομάδα συμμετείχε στην παγκόσμια διαδικτυακή ετήσια εκδήλωση “Νύχτα των Ιδεών”/La Nuit des Idees (2021). Και κέρδισε στον διαγωνισμό Lets graffiti Reumatism 2020“.

Επίσης, το τελευταίο έτος  η Ανθή είναι η Πολιτιστική Λειτουργός στο Μουσείο- Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών Πάφιος, όπου επιμελείται τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Τα τελευταία δέκα χρόνια δημιούργησε μια καλλιτεχνική έρευνα  με θεματική «Τώρα(Ενεστώτας) και Μνήμη». Συσχετίζοντας την σωματική κίνηση μέσω του αυτοσχεδιασμού και την ψυχολογία του ατόμου, ζητούμενο της έρευνας είναι η κατανόηση της ανθρώπινης επικοινωνίας ως μια δημιουργική πράξη στην χρονική στιγμή του τώρα. Μέχρι στιγμής έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από διαφορετικούς τομείς των τεχνών και επιστήμονες.

Η Ανθή έχει συμμετάσχει στην  XIII Florence Biennale/2021 (ζωγραφική),Young Artists Biennale/Milano 2015” (με περφόρμανς), όπως επίσης έχει επιλεχθεί για τα εικαστικά της έργα από την International Expo (2016) για να εκθέσει Αργεντινή και Βενετία . Η ίδια επιλέχθηκε από το το Venice International Performance Week (2017) με βάση την καλλιτεχνική της έρευνα. Επιπλέον το 2018 συν-ίδρυσε την ομάδα Οσ̌σ̌ιός του Φκιόρου όπου και έκαναν το πρώτο ολονύχτιο φεστιβάλ της Κύπρου «All Night Long»

Anthi Pafiou is a multidisciplinary artist, born in 1985, Cyprus. She completed the BA program of Contemporary Dance,” University of Nicosia” (with scholarship) and she graduated from “Athens School of Fine Arts” (MA). She has collaborated with artists of various fields and exhibited in galleries and alternative spaces in Spain, Greece, Italy and Cyprus. Anthi focused on murals/wall paintings creation collaborated with Cyprus municipalities and entrepreneurs (Latsia Municipality, Strovolos Municipality, Nicosia Municipality ect.).

The last two years she has been working as the artistic director of the Shadow Theatre museum-Pafios. Also, over the last ten years, Anthi researches how art can be beneficial for the society through the value of remaining in “Present moment”. She has collaborated with artists and scientists of different fields, approaching the equal role of art and science in the specific research.

Anthi participated in the XIII Florence Biennale, 2021 (paintings) and in the annual global online event “La Nuit des Idees, 2020” (live painting). Also won the mural competition “Let’s graffiti Reumatism 2020“, with the group Inner Space. In addition she is a co-founder of the group Oshos tou Fkiorou(2018) that organized the All Night Long Festival (24hours Festival). Anthi selected by the “Venice International Performance Week, 2017” (for her research) and she participated in the “Young Artists Biennale/Milano, 2015 (with a performance) and she been chosen from International Expo to exhibited in Venice and Argentina(2016).

EΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΝΘΗΣ ΠΑΦΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ MARGINALIA ME ΤΙΤΛΟ  “PLEASE BREATHE IN BEFORE FREE FALLING”
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Η ζωγραφική της Ανθής μοιάζει με διάλογο με τον εαυτό της. Όταν αγγίζει το υλικό δεν είναι πάντα σαφές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, ούτε τι θα ζωγραφίσει, αλλά ξέρει ότι αυτό που θα γεννηθεί στον καμβά θα είναι μια αντανάκλαση των εσωτερικών της σκέψεων, αλλά κάτι που ίσως υπερβαίνει τη δική της κατανόηση. Δίνει την αίσθηση ενός σημαδιού ή μιας προσμονής. Είναι κάτι παράλογο, οι λογικές μεθοδολογίες της γίνονται παράλογες, άλλοτε γίνονται λέξεις, άλλοτε γίνονται σχήματα αλλά πάντα γίνονται κάτι περισσότερο από σχήματα. Το έργο της δεν προσπαθεί να αντισταθεί στη ροή. Μέσα σε αυτή τη ροή των άγνωστων πραγμάτων σε μορφές, λέξεις, σχήματα, μικροκόσμους, που διασχίζουν ο ένας μέσα στον άλλο, γεννιέται το θέμα της. Το έργο μας τραβάει πάνω ή κάτω, δίνοντάς μας την ευκαιρία να βιώσουμε την αίσθηση ενός τόπου όπου τίποτα δεν είναι ακριβές ή σταθερό. Μας καλεί να κατανοήσουμε τα διαφορετικά συναισθήματα της πραγματικότητας, ενώ μας δίνει μια αίσθηση αναταραχής. Αυτή η αίσθηση της μεταβλητότητας και της δυνατότητας μεταφοράς είναι αυτό που καθορίζει την πρακτική της.

Το έργο της μας ζητά να πάρουμε μια ανάσα, να επεξεργαστούμε τα πάντα, να ακούσουμε προσεκτικά τι μεταδίδουν οι πινελιές της, να ανακαλύψουμε νέα νοήματα και να υποθέσουμε ότι αυτό που μας παρουσιάζεται μπορεί να είναι μια πραγματικότητα. Η δυναμική ματιά στην πραγματικότητα φέρνει μια αίσθηση απελευθέρωσης, επιτρέποντάς μας να θυμόμαστε ότι είναι εντάξει να είμαστε άνθρωποι, να ανησυχούμε, να έχουμε ελαττώματα, να παρασυρόμαστε από τα γεγονότα της κοινωνικοπολιτικής μας πραγματικότητας. Μέσα από τη ζωγραφική ανακαλύπτει ξανά και αλληλεπιδρά με τον εαυτό της, προσδοκώντας τον υποσυνείδητο εαυτό της, μεταμορφώνοντας το έργο σε θεατή, τον πιο κοντινό στον εαυτό της. Εμείς, στεκόμενοι με τα έργα, βιώνουμε τους διαλόγους, τις εκπλήξεις και τις ανακαλύψεις που νιώθουμε σαν μεταλλαγμένους παλμούς ανάμεσα σε αυτό που είναι γνωστό –μια αίσθηση υπερσυνείδησης- και σε αυτό που μένει να ανακαλυφθεί –υποσυνείδητο-. Αυτό αφυπνίζεται, γίνεται πραγματικότητα και δεν μπορούμε παρά να πέσουμε ελεύθερα στα πρότυπα της δικής μας σκέψης.

Η έκθεση, το αποτέλεσμα μιας εικαστικής έρευνας που χωρίζεται σε δυο ενότητες παρουσιάζει τα νέα έργα από τα τελευταία δυο χρόνια και σηματοδοτεί την επιστροφή της καλλιτέχνη στην δημιουργία δυναμικών εικόνων και τον αφηρημένο συμβολισμό. Τα έργα στην έκθεση εξετάζουν την αίσθηση των διαφορετικών συνεχώς μεταβαλλόμενων πραγματικοτήτων που συνδυάζονται με έντονες, δυναμικές ψυχολογικές καταστάσεις. Τα έργα βρίσκουν την λεπτή γραμμή μεταξύ χάους και τάξης θέτοντας έτσι ερωτήματα για το πως ο ενσυνείδητος τρόπος της ζωγραφική προσφέρει υποσυνείδητες δυνατότητες για την δημιουργία νοήματος.

Artwork

Exhibitions

Get updates about our next exhibitions

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.