To KAT’OIKON Πολιτιστικό Ίδρυμα, με την στήριξη των Πολιτιστικών υπηρεσιών, ανακοινώνει την νέα του δουλειά με το όνομα: Πρόσωπα/handsfree που θα πραγματοποιηθεί τoν Noέμβριο στην Γκαλερί Marginalia στην Λευκωσία

Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στο Παρίσι με μεγάλη επιτυχία τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Maison de la Grèce.

Εγκαίνια Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις 19.30

Διάρκεια έκθεσης μέχρι 30 Νοεμβρίου

Τρίτη με Κυριακή

Ωρες: 10.00-21.00

Με το παρόν πρότζεκτ προτείνεται μια δράση που συνδυάζει την εικαστική με

την λογοτεχνική διάσταση με σκοπό να προαχθούν και τα δύο ταυτόχρονα.

Ως εκ τούτου τα πορτρέτα από την ατομική έκθεση της εικαστικού Λίας Βογιατζή τα οποία εκτίθενται, συνδέονται το καθένα με ένα λογοτεχνικό κείμενο που έχει γράψει ο βραβευμένος συγγραφέας Κώστας Μαννούρης εμπνεόμενος από την δουλειά της Εικαστικού.

Ο επισκέπτης της έκθεσης, ταυτόχρονα με την θέαση των έργων, θα έχει την δυνατότητα να ακούει τα κείμενα σε ηχογράφηση, ερμηνευμένα από  επαγγελματίες ηθοποιούς, τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Γαλλικά, μέσα από ένα QR code που πρέπει να σκανάρει με το τηλέφωνό του. Επίσης με την σύνδεση στο ειδικό link που έχει φτιαχτεί παρέχεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε όλο το αρχείο της έκθεσης όπως κείμενα, φωτογραφίες έργων και ηχητικό υλικό, ακόμα και μετά την αποχώρηση του από την έκθεση.

Στόχος μας είναι να απευθυνθούμε και στα δύο ακροατήρια, δηλαδή σε αυτούς που ακολουθούν την εικαστική δραστηριότητα αλλά και σε όσους αγαπούν τη λογοτεχνία, και να αναδείξουμε αυτό που τους ενώνει, την αγάπη και την προσήλωση στο ωραίο. Η δράση επιδιώκει ακριβώς να αναδείξει τα οφέλη από αυτό το γόνιμο διάλογο μεταξύ διαφορετικών μορφών τέχνης που και οι δύο ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη κατάσταση.  Τόσο ο εικαστικός όσο και ο λογοτέχνης επιθυμούν να φωτίσουν το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης όπως καταγράφεται στο πρόσωπο του ανθρώπου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Το πρόσωπο ως αρχείο

Τα πρόσωπα που μας περιβάλλουν στο δρόμο, στο σουπερμάρκετ, σε μια αίθουσα αναμονής είναι φορείς ιστοριών. Έχουν ένα παρελθόν στα όρια του μύθου, ένα μάλλον ζοφερό παρόν κι ένα αβέβαιο μέλλον. Είναι εμείς. Και είμαστε αυτοί. Με άλλα ρούχα, με άλλα φερσίματα, αλλά με τα ίδια ερείσματα στο φόβο και την ελπίδα. Η εικαστικός Λία Βογιατζή και ο συγγραφέας Κώστας Μαννούρης ανιχνεύουν, μέσα από μια παράλληλη άσκηση ενσυναίσθησης, αυτή την υποκείμενη συνάφεια. Τα πορτρέτα της ζωγράφου αποκτούν ψήγματα προσωπικής ιστορίας μέσω της συγγραφικής ενατένισης, και τα πρόσωπα του συγγραφέα αποκτούν φυσιογνωμική υπόσταση μέσω της ζωγραφικής τέχνης. Δύο οπτικές με διαφορετική προέλευση συγκλίνουν στο ανθρώπινο πρόσωπο ως το κοινό αρχείο της μνήμης και του αισθήματος.

Συγγραφική πρόθεση

Τα πρόσωπα της Λίας Βογιατζή βρίσκονται μισό βήμα από ένα διακριτό σύνορο, αντιμετωπίζουν δηλαδή μια μεταιχμιακή κατάσταση. Θέλουν στον παρόντα χρόνο –στον χρόνο δηλαδή της θέασης– να μοιραστούν αυτό που λειτουργεί ως το εφαλτήριο μιας επικείμενης μετάβασης. Δεν θα είχε, επομένως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προσεγγίσω αυτούς τους ανθρώπους βιογραφικά. Η πρόθεσή μου είναι διαφορετική. Θέλω να τους ακούσω και να μεταφέρω αυτούσιο το ηχητικό μήνυμα στον θεατή. Η Λία είναι η αδιαμφισβήτητη δημιουργός στο πρότζεκτ• ο δικός μου ρόλος είναι θα έλεγα περισσότερο μεσολαβητικός.

Κώστας Μαννούρης συγγραφέας

KAT’OIKON Πολιτιστικό ίδρυμα 2021
www.katoikonfoundation.org